Dobrydietetyk logo
Wojciech Drobiński
  • Wizyty
    • Rejestracja online
    • Przygotowanie do wizyty
    • Pierwsza wizyta
    • Wizyta kontrolna
    • Wizyta wideo
      • Jak to działa?
      • Korzyści wizyty wideo
      • Cena usługi
      • Rozpocznij wizytę
    • Program żywieniowy
  • Oferta
    • Usługi dietetyczne
    • Usługi bezpłatne
    • Indywidualny jadłospis bez wizyty
      • Pomagam on-line
      • Standard usługi
      • Cennik usługi
      • Złóż zamówienie
      • Regulamin poradni
    • Pomoc w insulinooporności
    • Karty podarunkowe
    • Karty rabatowe
    • Partnerzy
    • Bezpłatna konsultacja
  • Cennik
  • Sklep
  • Moja poradnia
    • O mnie
    • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Dlaczego warto?
    • Opinie pacjentów
    • Rekomendacje
    • Złoty debiut 2018
    • Fit Dietetyk Roku 2019 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2020 - II miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2021 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2022 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2023 – II miejsce
  • Czytelnia
    • Blog
    • Diety w chorobach
    • Wydarzenia
    • Artykuły
    • Przepisy
  • Kontakt
logo
  • Wizyty
    • Rejestracja online
    • Przygotowanie do wizyty
    • Pierwsza wizyta
    • Wizyta kontrolna
    • Wizyta wideo
      • Jak to działa?
      • Korzyści wizyty wideo
      • Cena usługi
      • Rozpocznij wizytę
    • Program żywieniowy
  • Oferta
    • Usługi dietetyczne
    • Usługi bezpłatne
    • Indywidualny jadłospis bez wizyty
      • Pomagam on-line
      • Standard usługi
      • Cennik usługi
      • Złóż zamówienie
      • Regulamin poradni
    • Pomoc w insulinooporności
    • Karty podarunkowe
    • Karty rabatowe
    • Partnerzy
    • Bezpłatna konsultacja
  • Cennik
  • Sklep
  • Moja poradnia
    • O mnie
    • Certyfikaty i wyróżnienia
    • Dlaczego warto?
    • Opinie pacjentów
    • Rekomendacje
    • Złoty debiut 2018
    • Fit Dietetyk Roku 2019 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2020 - II miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2021 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2022 – I miejsce
    • Fit Dietetyk Roku 2023 – II miejsce
  • Czytelnia
    • Blog
    • Diety w chorobach
    • Wydarzenia
    • Artykuły
    • Przepisy
  • Kontakt

Czytelnia

Strona główna Czytelnia

Kategorie wpisów

  • Wydarzenia
  • Artykuły
  • Przepisy

Czas dodania wpisu

  • 2021
    • Sierpień (3)
    • Marzec (3)
    • Luty (2)
  • 2020
    • Listopad (1)
    • Październik (1)
    • Wrzesień (1)
    • Sierpień (1)
    • Lipiec (2)
    • Maj (1)
  • 2019
    • Grudzień (1)
    • Wrzesień (1)
    • Sierpień (1)
    • Lipiec (1)
    • Marzec (2)
    • Luty (7)
    • Styczeń (2)
  • 2018
    • Grudzień (2)
    • Październik (2)
    • Wrzesień (2)
    • Lipiec (1)
    • Maj (1)
    • Marzec (1)
    • Luty (1)
    • Styczeń (3)
  • 2017
    • Grudzień (7)
    • Listopad (5)
    • Październik (13)
    • Wrzesień (5)
05 wrze 2018

Masło czy Margaryna oto jest pytanie? Które leczy a które truje...

Masło czy margaryna? – ma to znaczenie dla serca? ❤️

 Pieczywo posmarowane masłem bądź margaryną to w wielu polskich domach codzienna rutyna. Czy jednak ta „tradycja” jest korzystna dla zdrowia? Czy tego typu smarowidła powinny gościć w codziennej diecie? Przeczytaj i dowiedz się, czy lepiej używać masła czy margaryny. Znajdź odpowiedź na odwieczny spór naukowy!

Aby organizm człowieka funkcjonował prawidłowo tłuszcze powinny stanowić w diecie 30% (ok. 15-20% z nich to tłuszcze nasycone). W latach 70. rozpoczęła się propaganda antytłuszczowa, która obwiniała tłuszcze o choroby serca, nadwagę, nowotwory i wiele innych chorób. Teraz wiemy, że jest wręcz odwrotnie – dieta beztłuszczowa jest szkodliwa dla zdrowia, gdyż powoduje tycie, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, alergię i nowotwory. We wszystkim jednak należy zachować umiar i równowagę – w spożyciu tłuszczów również.

Co dobrego ma w sobie masło?

Mówiąc o maśle trzeba przede wszystkim pamiętać, że jest to tłuszcz zwierzęcy powstający ze śmietany. Warto podkreślić, że masło nie ma żadnych domieszek roślinnych, a także ma określoną zawartość tłuszczu: 80%-90% dla masła, 60%-62% dla masła o zawartości 3/4 tłuszczu, 39%-41% dla masła półtłustego. Należy podkreślić, że niepotrzebna demonizacja związana jest dużą ilością tłuszczów nasyconych, jednak to głównie od tego, czym żywione są zwierzęta zależy jakość żywności.

I tak masło, którego krowy jadły zieloną trawę zawiera:

witaminę A, E i D – to właśnie w maśle, zaraz obok żółtka jajka, mamy tych witamin najwięcej,
witaminę K2 – która przekierowuje wapń do kości zapobiegając miażdżycy i osteoporozie,
kwas masłowy – ma ogromne znaczenie w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych,
CLA – kwas tłuszczowy obniżający zawartość tkanki tłuszczowej, a także działający antynowotworowo.

Masło ma w sobie kwasy nasycone, dlatego należy stosować je diecie w umiarze. Nadmierne spożycie podwyższa ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zaburza rytm serca. Masła powinny unikać osoby mające alergie i nietolerancje pokarmowe.

Czy margaryna to właściwy wybór?

Margaryna jest tłuszczem roślinnym, który dzięki procesom estryfikacji i uwodornienia zachowuje kształt stały. Pierwszy proces jest bezpieczny, gdyż nie zachodzą podczas niego żadne zmiany. Natomiast podczas uwodornienia powstają szkodliwe dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych. Dlaczego są szkodliwe? Podczas spożycia masła wzrasta poziom cholesterolu „złego” LDL i „dobrego” HDL. Natomiast tłuszcze trans powodują wzrost LDL, a także spadek HDL. To sprawia, że wzrasta ryzyko chorób serca, miażdżycy i cukrzycy typu 2. Bardzo ważnym jest, aby unikać margaryn twardych-kostkowych, które bardzo często proponowane są jako idealne do smażenia i pieczenia. To właśnie one zawierają najwięcej tłuszczów trans. Należy pamiętać, aby przy zakupie margaryny sprawdzić na opakowaniu ich zawartość – powinna wynosić <1 g.

udostępnij wiadomość

Odpowiedzi (0)

Dodaj swój komentarz

FIT DIETETYK℠

© Copyright 2025 FIT DIETETYK℠ Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wszystkie opracowane przez nas programy dietetyczne są indywidualnie dopasowane do potrzeb i oczekiwań klientów.

Przy projektowaniu planów żywienia bierzemy pod uwagę szereg rozmaitych czynników.

Czytaj więcej

Mapa dojazdu

Ważne linki

  • O mnie
  • Złoty medal FIT EXPO 2014
  • Nasza Sieć
  • Polityka prywatności
  • Polityka cookies
  • Ustawienia cookies
  • Regulamin
  • Dane osobowe RODO
loading...

Przedstaw swoją sprawę zwięźle. Podaj dane takie jak: wzrost, wiek, waga ciała, preferowany termin wizyty. Skontaktuje się z Tobą najszybciej jak to możliwe w celu omówienia szczegółów.

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez APZ.PL Sp. z o.o. NIP: 6220013166 KRS: 0000853208 zgodnie z ustawą z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) w celach administracyjnych, obejmujące przesyłanie informacji drogą elektroniczną przez serwis dobrydietetyk.pl.

POKAŻ