Risotto z kurczakiem i warzywami, owoc
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oliwę
rozgrzać na patelni, wrzucić kawałki kurczaka, posiekaną cebulę i podsmażyć.
Ryż brązowy 50g 1/2 woreczka Zestaw 1 ≈ 161 kcal
Kurczak, filet 90g porcja Zestaw 2 ≈ 89 kcal
Pieczarka surowa 60g 2 średnie sztuki Zestaw 3 ≈ 9 kcal
Papryka czerwona 40g kawałek Zestaw 3 ≈ 10 kcal
Cebula 25g 1/2 małej sztuki Zestaw 3 ≈ 7 kcal
Oliwa z oliwek 10g 2 łyżeczki Zestaw 2 ≈ 88 kcal
Pieprz czarny mielony 2g szczypta Zestaw 1 ≈ 5 kcal
Sól 2g szczypta Zestaw 2 ≈ 0 kcal
Natka pietruszki 6g 1 łyżka Zestaw 3 ≈ 2 kcal
Jabłko 120g 1 mała sztuka Zestaw 3 ≈ 40 kcal
Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oliwę
rozgrzać na patelni, wrzucić kawałki kurczaka, posiekaną cebulę i podsmażyć. Po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę
oraz kawałki pieczarek. Podlać trzema łyżkami wody i dusić do odparowana płynu. zawartość patelni przełożyć do ryżu,
doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Posypać posiekana natką
pietruszki.
Dodaj swój komentarz