Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Firycznego
Chcę przybrać na wadze

Chcę zwiększyć masę ciała

Wiele osób szczupłych próbuje usilnie zwiększyć swoją masę ciała, ale niestety bezskutecznie. Mimo, że nie jedzą mało, to jednak waga stoi jak zaklęta. Gdzie leży przyczyna braku zadowalających efektów? To jeden z często spotykanych problemów w poradniach dietetycznych. Warto więc fachowo przeanalizować wszystkie czynniki, mogące uniemożliwiać osiagnięcie zamierzonego celu, a następnie wypracować dokładny plan działania by osiągnąć korzystny wynik. 

  • szczegółową analizę i ocenę stopnia niedowagi z uwzględnieniem składu ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć związek z obecnym problemem wagowym
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • szczegółowy wywiad zdrowotny w celu ustalenia dodatkowych zaleceń dietetycznych
  • zlecenie odpowiednich badań laboratoryjnych w kontekście niepokojących sygnałów w stanie zdrowia
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw. 
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych 
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie dodatkowych ćwiczeń fizycznych

Warto przeczytać:

Interakcje z preparatami błonnikowymi

Suplementy diety zawierające niestrawne włókna pokarmowe, które powszechnie wykorzystywane są w terapii nadwagi i otyłości, posiadają silne właściwości wiążące szereg substancji w świetle jelita, tworząc ...

czytaj więcej

Ksylitol i stewia - zdrowy cukier dla kolarzy

Podczas drugiej wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwe braki cukru. W tej sytuacji szukano produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy odkryli ksylitol, nisokaloryczny cukier ...

czytaj więcej
POKAŻ