Wojciech Drobiński

Temperatura napojów

W kontekście nawadniania organizmu bardziej preferowane są napoje chłodne, gdyż ich transport przez przewód pokarmowy oraz wchłanianie do krwi są znacznie przyśpieszone. Ponadto zimne płyny skutecznie obniżają temperaturę przegrzanego ciała. Należy jednak pamiętać, aby spożywane napoje nie były zbyt zimne, bowiem mogą przyczyniać się do tzw. kolek żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych gardła oraz dokuczliwych schorzeń układu oddechowego i pokarmowego. Najbardziej optymalna temperatura spożywanych płynów powinna wynosić ok. 4-10°C. Jedynie w przypadku wysiłków odbywających się w chłodnym otoczeniu bardziej preferowane są napoje ciepłe. Optymalna temperatura napojów to 15-22°C.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Sprawdzanie nawodnienia

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Niedopuszczalne jest, aby sportowiec przystępował do wysiłku w stanie częściowego lub silnego odwodnienia. Najprostszym wskaźnikiem stopnia nawodnienia organizmu jest kolor moczu, którego barwa powinna mieć ...

czytaj więcej

Skutki odwodnienia wysiłkowego

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Długi i intensywny trening może przyczyniać się zarówno do spadku ogólnej zawartości wody w organizmie, jak też prowadzić do niebezpiecznych jej przemieszczeń między wnętrzem komórek, ...

czytaj więcej
POKAŻ