Wojciech Drobiński

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt mg tej substancji na dobę, tymczasem jej spożycie w krajach europejskich waha się na poziomie 1-3mg. Mając na uwadze cenne właściwości antyoksydacyjne flawonoidów sojowych, sportowcom w procesie wspomagania żywieniowego zaleca się m.in. stosowanie odżywek opartych o białko sojowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Koenzym Q10

Zaliczany jest do substancji fizjologicznie aktywnych określanych mianem czynników witaminopodobnych.

czytaj więcej

Jakie preparaty warto stosować?

Najlepsze efekty przynosi stosowanie zestawów antyutleniaczy. Na przykład stosowanie samej witaminy E, może zwiększyć potencjał antyoksydacyjny o 50%, natomiast stosowanie jej w połączeniu z witaminę ...

czytaj więcej
POKAŻ