Wojciech Drobiński

Antykataboliczna rola glutaminy

Przez długi okres czasu glutamina była traktowana jako mało znaczący aminokwas, nie mający większego znaczenia w metabolizmie ustroju. Dopiero w połowie lat 70. XX wieku wykazano, że w następstwie urazu operacyjnego dochodzi do istotnego zmniejszenia zawartości glutaminy w komórkach, co w późniejszych badaniach uznano za wskaźnik nasilenia stresu katabolicznego.

Dalsze badania wykazały, że glutamina jest syntetyzowana głównie w mięśniach, bierze udział w transporcie azotu do jelita, wątroby i nerek oraz jest bardzo istotnym źródłem energii dla komórek tych tkanek. Niedobór tego aminokwasu w pożywieniu może powodować m.in. osłabienie odporności, zmniejszenie wydolności fizycznej oraz wydłużenie czasu regeneracji. We wspomaganiu wysiłku sportowego, glutamina odgrywa szczególną role jako suplement o działaniu antykatabolicznym, który skutecznie zapobiega procesowi degradacji białek ustrojowych. Aminokwas ten efektywnie hamuje zarówno proces katabolizmu powysiłkowego jak i poabsorbcyjnego (w okresie nocnym).

Glutamina zaliczana jest do grupy najsilniejszych antykatabolików hamujących proces degradacji białek ustrojowych. Stanowi ona ponad 60% wszystkich aminokwasów w mięśniach szkieletowych. W czasie intensywnego wysiłku fizycznego, na skutek wzmożonych procesów energetycznych, dochodzi do uszczuplenia wewnątrzmięśniowych zasobów tego aminokwasu. Podawanie glutaminy, zarówno przed jak i po zakończeniu intensywnych zajęć treningowych pozwala na ochronę jej zasobów w organizmie i spowolnienie niekorzystnych procesów katabolicznych w tkance mięśniowej.

Glutamina wprowadza do organizmu duże dawki azotu, co wpływa na ograniczenie procesu rozkładu białek. Ponadto, hamuje powysiłkową aktywność hormonów o działaniu katabolicznym szczególnie kortyzolu oraz ogranicza działanie enzymów odpowiedzialnych za proces degradacji białek ustrojowych. Glutamina uczestniczy także w procesie syntezy glutationu – jednego z najsilniejszych antyutleniaczy chroniących białka i struktury komórkowe przed niszczącym działaniem rodników tlenowych.

Glutamina uważana jest również za aminokwas o dużych właściwościach anabolicznych. Wpływając na zwiększenie puli azotu nieorganicznego przyczynia się do poprawy tzw. bilansu azotowego co sprzyja procesowi przebudowy aminokwasów i wzmożonej syntezie białek. Glutamina warunkuje ponadto na wzrost uwodnienia komórek co wpływa na wyzwolenie tzw. “sygnału anabolicznego” stymulującego proces syntezy białek i glikogenu. Znaczenie w aktywowaniu procesu anabolizmu może mieć również fakt, iż glutamina pobudza aktywność hormonu wzrostu (HGH) – substancji o bardzo silnych właściwościach anabolicznych.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Jak przyjmować glutaminę?

Wrze 11, 2014 Glutamina

W czasie intensywnego procesu treningowego, straty glutaminy mogą sięgać nawet 30g. W ramach suplementacji, stosuje się najczęściej dawki w granicach 5-15g/dobę. Zalecana jednorazowa dawka glutaminy ...

czytaj więcej

Antykataboliczna rola glutaminy

Wrze 11, 2014 Glutamina

Przez długi okres czasu glutamina była traktowana jako mało znaczący aminokwas, nie mający większego znaczenia w metabolizmie ustroju. Dopiero w połowie lat 70. XX wieku ...

czytaj więcej
POKAŻ