Wojciech Drobiński

Białko wspomaga potencję

Białko, jako składnik pokarmowy wpływa nie tylko na utrzymanie odpowiedniego poziomu masy mięśniowej, ale także może w istotny sposób sprzyjać zachowaniu sprawności seksualnej.

Białko pobudza syntezę i wydzielanie niektórych hormonów jak: testosteron, hormon wzrostu, glukagon czy aminy katecholowe. Przy zwiększonej podaży białka zmniejsza się poziom insuliny we krwi i wzrasta aktywność receptorów insulinowych, co przeciwdziała powstawaniu hiperglikemii i cukrzycy - zaburzeń zdrowotnych sprzyjających chorobom serca i impotencji. Białko jest ponadto składnikiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania układu enzymatycznego i odpornościowego, sprzyja przyspieszaniu spalania kalorii w organizmie i zmniejszaniu syntezy tkanki tłuszczowej.

Szczególnie cennym jego źrodłem w diecie są: ryby, chude gatunki mięs , wędlin oraz serów. Produkty te zawierają także duże ilości histydyny - aminokwasu będącego prekursorem histaminy - związku powodującego rozkurcz i wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych. Histamina nie tylko powoduje zaczerwienie twarzy podczas podniecenia, ale także nasila wytwarzanie śluzowej wydzieliny w błonach pokrywających narządy płciowe. Mężczyźni mający trudności z osiągnięciem orgazmu, dobrze reagują na podawanie niacyny (witaminy PP), która jest czynnikiem nasilającym wydzielanie histaminy. Niacyna, obficie występująca w mięsie, jest ponadto niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz do syntezy hormonów płciowych i tyroksyny. Ważną rolę w procesie prawidłowej pobudliwości seksualnej może odegrać również kwas pantotenowy, którzy bierze udział w syntezie hormonów męskich i neurotransmiterów. Jako koenzym uczestniczy w wielu kluczowych reakcjach biochemicznych związanych z gospodarką energetyczną. Jego niedobór może powodować zmęczenie, apatię, bezsenność, zmniejszenie popędu seksualnego i bezpłodność. Najlepszym źródłem tego składnika w pożywieniu są wątroba, drożdże, żółtka jaj oraz pełne ziarna zbóż. Najbogatszym jednak źródłem kwasu pantetonowego jest mleczko pszczele. Badania naukowe wykazały, że mleczko pszczele pobudza wytwarzanie spermy oraz powoduje wyraźny wzrost libido i zainteresowania seksem.

Mając na uwadze korzystny wpływ białka na utrzymanie sprawności seksualnej, należy jednocześnie pamiętać, że wiele produktów żywnościowych będących dobrym źródłem białka (produkty pochodzenia zwierzęcego) zawiera w swym składzie także niebezpieczne dla organizmu kwasy tłuszczowe nasycone będące aktywatorem zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych doprowadzających krew do narządów płciowych. W diecie należy więc eliminować: podroby, tłuste gatunki mięs, wędlin, tłuste mleko i przetwory mleczne będące głównym źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych. W ramach uzupełnienia, w codziennym planie żywienia można uwzględniać wysokowartościowe preparaty białkowe, które nie tylko dostarczają odpowiednie porcje pełnowartościowego białka, ale także są smaczne i wyraźnie sprzyjają gustom żywieniowym większości osób. Wysokobiałkowe koktajle, polecane są szczególnie mężczyznom, gdyż (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) zapewniają delikatny wzrost tkanki mięśniowej zwiększając atrakcyjność sylwetki co oczywiście przekłada się na większe powodzenie w kontaktach partnerskich. Podobną rolę spełniają również preparaty aminokwasowe w tabletkach (białko zhydrolizowane).

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Lecytyna pomaga w seksie

Potencja seksualna w dużej mierze uzależniona jest od sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Z popędem płciowym związane jest klika mózgowych neuroprzekaźników, wśród których kluczową rolę pełni ...

czytaj więcej

Tłuszcze które sprzyjają potencji

Głównym źródłem tłuszczów w diecie ukierunkowanych na poprawę sprawności seksualnej powinny być kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które wyraźnie obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL, podnoszą jego korzystne ...

czytaj więcej
POKAŻ