Wojciech Drobiński

Redukcja wagi 1400 kcal

Przykładowa dieta

08:00 Posiłek I
Propozycja 1. Pasta twarogowa z oliwkami i suszonymi pomidorami, pieczywo, owoc
Ser twarogowy chudy60 g3 plastry
Jogurt naturalny30 g2 płaskie łyżki
Olej lniany5 g1 łyżeczka
Pomidory, suszony28 g4 sztuki
Oliwki czarne15 g3 łyżeczki
Czosnek5 g1 ząbek
Cebula czerwona25 g1/2 małej sztuki
Sól2 gszczypta
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Bazylia śeieża3 g1 łyżeczka
Chleb żytni razowy90 g3 kromki
Kiwi60 g1 sztuka

Sposób przygotowania: Pomidory suszone osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek i cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać twaróg z jogurtem i olejem lnianym i dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gotową pastą posmarować pieczywo.

11:30 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka owocowa z płatkami, otrębami i jogurtem
Mango60 g1/3 sztuki
Grejpfrut czerwony100 g1/3 sztuki
Kiwi60 g1 sztuka
Płatki owsiane20 g2 łyżki
Otręby pszenne10 g1 łyżka
Jogurt naturalny 2%100 g2/3 kubka
Migdały w płatkach10 g2 łyżeczki

Sposób przygotowania: Umyte i obrane ze skórki owoce pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Na owoce wyłożyć jogurt. Płatki wymieszać z otrębami i położyć na jogurcie. Posypać migdałami.

15:30 Posiłek III
Propozycja 1. Filet z kurczaka duszony z brokułami, ryż brązowy, owoc
Kurczak, filet100 g1/2 sztuki
Brokuły100 g5 różyczek
Czosnek2 g1/2 ząbka
Cebula25 g1/2 małej sztuki
Oliwa z oliwek10 g2 łyżeczki
Przyprawa pieprz czarny2 gszczypta
Zioła prowansalskie1 g1/2 łyżeczki
Przyprawa, majeranek1 g1/2 łyżeczki
Sól2 gszczypta
Ryż brązowy50 g1/2 woreczka
Kiwi120 g2 sztuki

Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na małe kawałki i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz majerankiem. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie obydwa składniki wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwy, kiedy cebula i czosnek się lekko zarumienią dorzucić na patelnię kurczaka. Kiedy mięso zacznie się ścinać dorzucić brokuły i całość dusić pod przykryciem około 10-15 minut (w razie potrzeby danie można podlać delikatnie wodą). Kurczaka podać z ryżem. Ryż gotować w wodzie z dodatkiem soli.

19:00 Posiłek III
Propozycja 1. Zielona sałata z wędzonym łososiem, grzanki, owoc
Sałata masłowa15 g3 liście
Łosoś, wędzony50 gporcja
Koper6 g1 łyżka
Oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
Sok z cytryny5 g1 łyżeczka
Pieprz czarny świeżo mielony2 gszczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty60 g2 kromki
Pomarańcza8 g1/2 sztuki

Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojonego łososia i posiekany koperek. Wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i pieprzu. Podawać z pieczywem opieczonym w tosterze lub piekarniku.

Analiza odżywcza diety

Wybrane składnikiZawartość w diecie
Kalorie1470 kcal
Białko76 g
Węglowodany227 g
Tłuszcze42 g
Tłuszcze nasycone8 g
Tłuszcze jednonienasycone21 g
Tłuszcze wielonienasycone11 g
Omega-31,4 g
Witamina B11,3 mg
Witamina B21,5 mg
Witamina PP26 mg
Witamina B123,1 mcg
Witamina C261 mg
Witamina E10,9 mg
Wapń667 mg
Magnez502 mg
Żelazo16 mg
Cynk10,4 mg
Błonnik pokarmowy41 g

autor: Fit Dietetyk

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Redukcja wagi 1200 kcal

Przykładowa dieta 09:00 Posiłek I Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem Mieszanka sałat 15 g 2 garście Grejpfrut ...

czytaj więcej

Redukcja wagi 1400 kcal

Przykładowa dieta 08:00 Posiłek I Propozycja 1. Pasta twarogowa z oliwkami i suszonymi pomidorami, pieczywo, owoc Ser twarogowy chudy 60 g 3 plastry Jogurt naturalny ...

czytaj więcej
POKAŻ