Wojciech Drobiński

Zielona herbata

Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych substancji polifenolowych, wśród których najważniejszą rolę odgrywają katechiny.

Posiadają one bardzo wysoką zdolność neutralizowania wolnych rodników, 200-krotnie przewyższającą aktywność wzorcowego przeciwutleniacza jakim jest witamina E. Katechiny zielonej herbaty wykazują nie tylko silne działanie antyoksydacyjne, ale także przeciwnowotworowe dzięki właściwościom aktywacji enzymów odtruwających, co przyspiesza usuwanie niebezpiecznych substancji kancerogennych z komórki. Preparaty zawierające wyciąg z zielonej herbaty polecane są w szczególności zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowych. I to nie tylko ze względu na ich rolę antyoksydacyjną. Zawarte w ekstrakcie tej rośliny związki polifenolowe oraz metyloksantyny wpływają także na intensyfikację procesów termogenezy, co usprawnia wykorzystanie kwasów tłuszczowych w tlenowych przemianach energetycznych. Wyciągi z zielonej herbaty powinny być przyjmowane w fazie poprzedzającej wysiłek fizyczny, a także po jego zakończeniu. Zalecana dawka to ok. 800-1200mg ekstrahowanych katechin na dobę.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Kwas alfa-liponowy

Jest związkiem naturalnie występującym w organizmie roślin, zwierząt i ludzi. Wraz z witaminą C i E, odgrywa ważną rolę w procesie neutralizacji wolnych rodników.

czytaj więcej

Witamina C

Obok witaminy E, zaliczana jest do kluczowych antyoksydantów chroniących ustrój przed szkodliwymi następstwami działania reaktywnych form tlenu.

czytaj więcej
POKAŻ