Wojciech Drobiński

Beta-karoten

Jest barwnikiem roślinnym, z którego organizm wytwarza witaminę A (retinol) – jeden z najważniejszych składników diety o działaniu antyoksydacyjnym.

Beta-karoten ulega przemianie do witaminy A tylko wtedy , kiedy istnieje na nią wzmożone zapotrzebowanie organizmu. Z tego tytułu, składnik ten uznawany jest za tzw. bezpieczną formę witaminy A. Zarówno czysty retinol, jak i beta-karoten (prowitamina A) odgrywają ważną rolę w hamowaniu niebezpiecznych procesów utleniania, jakie zachodzą w organizmie m.in. pod wpływem wzmożonego wysiłku fizycznego. W przypadku niedoboru tych substancji w organizmie dochodzi do nasilonego i spontanicznego utleniania kwasów tłuszczowych, w efekcie czego wzrasta liczba wysokoreaktywnych i toksycznych rodników uszkadzających mitochondria i zakłócających metabolizm komórek. W badaniach wykazano, że beta-karoten chroni organizm przed szkodliwym działaniem nadtlenków niezależnie od działania witaminy A. W okresie intensywnych zajęć treningowych, beta-karoten korzystnie podawać z witaminą E i C w następujących proporcjach (na dobę):

  • witamina E, (30mg)
  • beta-karoten, (15mg)
  • witamina C, (300-500mg)

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Witamina C

Obok witaminy E, zaliczana jest do kluczowych antyoksydantów chroniących ustrój przed szkodliwymi następstwami działania reaktywnych form tlenu.

czytaj więcej

Jakie preparaty warto stosować?

Najlepsze efekty przynosi stosowanie zestawów antyutleniaczy. Na przykład stosowanie samej witaminy E, może zwiększyć potencjał antyoksydacyjny o 50%, natomiast stosowanie jej w połączeniu z witaminę ...

czytaj więcej
POKAŻ