Wojciech Drobiński

Znaczenie BCAA w procesach odchudzania

Deficyt kaloryczny wywołany stosowaniem niskoenergetycznej diety, może prowadzić nie tylko do redukcji tkanki tłuszczowej, ale także sprzyjać ubytkowi masy mięśniowej, co z punktu widzenia odchudzania jest dalece niekorzystne. Zmniejszenie masy beztłuszczowej prowadzi do obniżenia przemiany materii i słabszego wydatkowania kalorii przez organizm. W konsekwencji kuracja odchudzająca traci na efektywności. Spożywanie aminokwasów BCAA hamuje wykorzystywanie białek mięśniowych w celach energetycznych, ochrania tkankę mięśniową zapobiega spowolnieniu metabolizmu. Jak się uważa, spożywanie BCAA może także wykazywać dodatkowe działanie promujące spalanie tkanki tłuszczowej.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czym są aminokwasy BCAA?

BCAA to trzy niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy o tzw. łańcuchach rozgałęzionych (budowa chemiczna): walina, leucyna i izoleucyna. Są naturalnym składnikiem pokarmów bogatych w białko.

czytaj więcej

Znaczenie BCAA w procesach odchudzania

Deficyt kaloryczny wywołany stosowaniem niskoenergetycznej diety, może prowadzić nie tylko do redukcji tkanki tłuszczowej, ale także sprzyjać ubytkowi masy mięśniowej, co z punktu widzenia odchudzania ...

czytaj więcej
POKAŻ