W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Frytki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu.


Warzywo kroimy wzdłuż, na ćwiartki. W jednej misce mieszamy jajka z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem. W drugiej misce mieszamy parmezan, rozmaryn i kaszę kukurydzianą. Kawałki cukinii maczamy w masie jajecznej, następnie obtaczamy je w mieszance z kaszy i parmezanu.Cukinia - wartości odżywcze
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten.

Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.