Jaki kupić?❓Dość wiarygodnym testem owoców jest postukanie w skórkę. Dojrzały owoc wydaje charakterystyczny, głęboki i dudniący dźwięk. Gdy po stuknięciu nic nie usłyszymy, arbuz prawdopodobnie nie zdążył jeszcze dojrzeć.
Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Arbuzy charakteryzują się wysoką zawartością karotenoidów, likopenu, luteiny, zeaksantyny oraz kryptoksantyny.
Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami.
Składniki na 1 porcję:
ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
garść sałaty rukoli
1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
1 łyżka orzechów włoskich
50 g sera feta
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
Ser feta pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić w plasterki.
Orzechy włoskie posiekać.
W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.
Podawać najlepiej od razu.