Łosoś na gotowanych warzywach i ryżu z chrzanowym puree (442 kcal) Łosoś surowy, filet • Kalafior • Marchew • Pietruszka, korzeń • Ziemniaki • Por • Ryż brązowy • Mleko 0,5% tłuszczu • Chrzan • Sól • Pieprz czarny mielony • Przyprawa gałka muszkatołowa

Białko ogółem27 g (23%)30 g (25.00%)

Węglowodany ogółem56 g (48%)60 g (50.00%)

Tłuszcze ogółem15 g (29%)13 g (25.00%)

Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pietruszkę, ziemniaka i marchew obrać, przekroić wzdłuż, pora posiekać. Wrzucić do garnka i ugotować. Po 15 minutach marchew i pietruszkę wyciągnąć z wody i odłożyć na bok, do wody włożyć kalafiora oraz łososia i sól. Gotować około 15 minut. 1/3 kalafiora, ziemniaka, chrzan oraz mleko zmiksować na puree doprawiając pieprzem i gałką. Marchew, pietruszkę oraz pozostały kalafior pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć ryż, następnie warzywa, na wierzchu ułożyć rybę polaną puree.