Zalecana w celach profilaktyki chorób serca porcja 200-300 ml wina dziennie zawiera przeciętnie 25-35 g czystego alkoholu, czyli dawkę uznawaną nie tylko za bezpieczną, ale także prozdrowotną. Czerwone wino obfituje w potas, magnez i wapń. Jeśli owoce nie były za często pryskane chemią, w winie znajdziemy także cenny resveratrol.  Resveratol występuje w czerwonym soku winogronowym, ale jest go tam trzykrotnie mniej niż w takiej samej ilości czerwonego wina. W winogronach sprzedawanych do jedzenia jest go bardzo mało, gdyż są one spryskiwane sztucznymi preparatami przeciwko grzybicom i innym chorobom i dlatego nie wytwarzają własnej ochrony. Jednak 450 g winogron z domowej hodowli (nie pryskanych!) może zawierać tyle resveratrolu, co 450 ml czerwonego wina.Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów – to słowa wypowiedziane przez greckiego pisarza i filozofa Plutarchosa wiele lat przed naszą erą i są nadal aktualne!  Dzisiaj również nauka dostarczyła dowodów, iż “in vino sanitas, czyli w winie jest zdrowie!”, jak pisze w swojej książce prof. Iwona Wawer z Wydziału Farmaceutycznego WUM.  Co zyskujemy pijąc odpowiednią ilość czerwonego wina dziennie czyli jak działa resveratrol? młody wygląd i dobre samopoczucie – dzięki zawartości cennych antyoksydantów. Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, są grupą związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, uszkadzających komórki organizmu i prowadzących do ich przedwczesnego starzenia, zapobiegamy miażdżycy, zapaleniom i chorobom serca 
- dzięki niealkoholowym związkom polifenolowym (flawonoidowym) zawartym w winie. Polifenole wykazują przede wszystkim szerokie spektrum działania w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Jednocześnie polifenole skutecznie hamują niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe. Na uwagę zasługuje tu resveratrol, tj. szczególny rodzaj polifenolu występujący obficie w skórkach czerwonych winogron, gdzie chroni owoce przed inwazją mikroorganizmów, głównie grzybów. Resveratrol, zwany esencją wina w kapsułkach, wspomaga organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi.  Pomaga także w zachowaniu funkcji układu żylnego kończyn dolnych (zmniejszenie uczucia zmęczenia i ciężkości nóg!). Sprzyja polepszeniu ogólnego wyglądu i zdrowia skóry. Jest tradycyjnie stosowany w celu wspierania funkcji naczyń włosowatych. Wspomaga metabolizm oraz sprzyja utracie masy ciała, przez co ułatwia odchudzanie i redukcję cellulitu.  Zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy
 dzięki zawartości proantocyjanów – związków, które sprawiają, że bakterie powodujące próchnicę tracą zdolność przyczepiania się do płytki nazębnej, Przyśpiesza trawienie
 dzięki zawartości garbników. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Zwalcza infekcje
 –  dzięki flawonoidom, które niszcząc wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Bakteriobójcze działanie mają zawarte w winie związki polifenolowe, które uwalniają się podczas fermentacji. Nasza wskazówka dla tych, którzy nie lubią wina! Resrveratrol (esencja) można kupić w dobrych aptekach stacjonarnych oraz wielu sklepach internetowych. Rozpiętość cenowa jest ogromna, dlatego warto uważać, by nie przepłacić! Czy wiecie, że: flawonoidy (witamina P) – to naturalne związki typu polifenoli, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, a jednak są niezbędne do zachowania zdrowia! Ich źródłem są m.i.n dzika róża, aronia, czarna porzeczka, czarne jagody, wiśnie czy też truskawki. Smacznego!  Wino ma, jak widzicie, wiele dobroczynnych właściwości! Pamiętajmy jednak, że powinno być pite z umiarem. Zwłaszcza gdy stosujemy leki! Niestety o tym czy wino zawiera resweratrol, w dużej mierze decyduje sposób w jaki uprawiane były owoce, z których je zrobiono. Zbyt dużo chemii pozbawia owoce tej cennej substancji.

Artykuł z www.radioklinika.pl